1. SPS Accounts:
    Do you find yourself coming back time after time? Do you appreciate the ongoing hard work to keep this community focused and successful in its mission? Please consider supporting us by upgrading to an SPS Account. Besides the warm and fuzzy feeling that comes from supporting a good cause, you'll also get a significant number of ever-expanding perks and benefits on the site and the forums. Click here to find out more.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice
You are currently viewing Boards o' Magick as a guest, but you can register an account here. Registration is fast, easy and free. Once registered you will have access to search the forums, create and respond to threads, PM other members, upload screenshots and access many other features unavailable to guests.

BoM cultivates a friendly and welcoming atmosphere. We have been aiming for quality over quantity with our forums from their inception, and believe that this distinction is truly tangible and valued by our members. We'd love to have you join us today!

(If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us. If you've forgotten your username or password, click here.)

Massive performance hit from moving sprites

Discussion in 'BG2: Throne of Bhaal (Classic)' started by Exor, Aug 21, 2012.

  1. Exor Gems: 2/31
    Latest gem: Fire Agate


    Joined:
    Jun 2, 2003
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    I can't get bg2 to run playable on Windows 7.

    I run the game with microsoft compability administator under admin rights with ForceDirectDrawEmulation.

    I tried with all 3 possibilities for the 3d acceleration.

    (Also tried/did:
    running it without the compatibility administrator
    ambient sounds/placed sounds off
    newest graphics driver )


    I think I isolated the performance hit to moving sprites?
    eg. each moving character -15 fps,
    when I cast web while the missile moves laag, once it impacted everything is mellow again

    I also noticed that many of fog of war tiles are not correctly rotated.

    Anyone got an idea/similar problem?
     
    Last edited: Aug 21, 2012
  2. Heisenberg Gems: 5/31
    Latest gem: Andar


    Joined:
    Aug 19, 2012
    Messages:
    130
    Likes Received:
    2
    Gender:
    Male
    I had the exact same problem as you. It took me a few days to fix, here is a list of things I did although I am not sure which actually did it.

    http://www.shsforums.net/index


    Thats the best info I have found on the problem. A few other things.

    Go into Configure and trying changing a few things around. I found that turning off high ambient sound as well as changing when the script appears helps alot. You do not get as much info on whats going on but I think thats what really helped. I also turned off Advanced Path Finding and set a few other things to lower settings. I restart my computer before playing and turn off wireless connection.

    I used to have mouse lag every 1 to 2 minutes. Now its about ever 20-25.
     
    Exor likes this.
  3. Exor Gems: 2/31
    Latest gem: Fire Agate


    Joined:
    Jun 2, 2003
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    Thank you!


    The solution was install generalized biffing (big world option) and increasing the cache size to 2 gigabytes in the config.


    I don't know how but somewhere I guess a titanic amount of swapping was going on.
     
Sorcerer's Place is an independent project run entirely by fans and for fans. Maintaining Sorcerer's Place and a stable environment for all our hosted sites requires a substantial amount of time and money on a regular basis, so please consider supporting us to keep the site up & running smoothly. Thank you!